Thursday, February 9, 2023

Noppeid IT ajaloost

 Tere. Olen Toomas ning õpin IT süsteemide erialal esimesel kursusel TalTech-is. Kirjutan siin Teile iganädalaselt lühidaid arvamusi kursuse "IT eetilised, sotsiaalsed ja professionaalsed aspektid" raames.

Tänaseks teemaks sai "Noppeid IT ajaloost".

Miski, mis tekitas revolutsiooni IT-maastikul

 Minu arust tekitasid maailmas suurima revolutsiooni IT-maastikul ikkagi transistorid. Transistorid asendasid kohmakaid vaakumtorusid, mis tarbisid meeletult energiat ning olid ise oma mõõtmetelt väga suured. Transistorid panid kindlasti suure aluse suuremale osale ühiskonnast kuna nende kompaktsus andis võimaluse toota aina väiksemaid elektroonikaseadmeid, mis on ka aja jooksul on jõudnud meie igaühe kodudesse. Sellest lähtuvalt on ka tekkinud Moore-i seadus, mis väidab et iga pooleteise aasta tagant transistorite arv kahekordistub, millega siis ka jõudlus kahekordistub. Transistorid on tänapäeval kõigis elektroonikaseadmetes ning seda kõike tänu sellele, et need välja mõeldi.

Miski, mis oli niivõrd enda ajast ees, et põrus põhjalikult läbi

Tooksin siin välja jälle transistori leiutamise, mille leiutaja oli allikate põhjal originaalis Julius Edgar Lilienfeld. Ta tegi seda juba 1920-ndatel aastatel, millele järgnes ka patenteering. Seda kõike küll paberil aga väidete kohaselt ei olnud lihtsalt funktsioneeriva pooljuhtelemendi jaoks vajalikke materjale. Kõike viidi ellu alles üle 20 aasta hiljem Walter Brattain-i ja Bell Labsi töötajate poolt. Jutud liiguvad, et uus mudel tehti Lilienfeld-i teoreetilise töö najal ja sellepärast ei patenteerinud Bell Labs seda enam hiljem ise. Seega oli Lilienfeld nagu meist kõigist ees aga mitte sobival hetkel?

Miski, mis oli piisavalt totter, et küsida "Mis selle looja peas küll toimus?"

Vahest proovin isegi aru saada, kust tekkis kellelgi idee kasutada arvuti juhtimiseks hiirt (nimi juba totter?). Muidugi tänapäeval see tundub nii tavaline nähtus aga keegi kunagi pidi selle peale tulema. Miks ei tahetud liikuda suunas, et selleks on mingi füüsiline osuti millega osutada otse ekraanile, näiteks puutetundlik pulk? Või üldse mõni teine suund? Miks see jäi?
Selleks kellekski oli insener Douglas Engelbart 1968-ndal aastal. Tal oli suureks unistuseks ühendada kõik inimesed andmeid vahetama "reaalajas" ning koostööd tegema. See unistus on tal nüüdseks täitunud.

Kasutatud materjalid:


No comments:

Post a Comment

Kas mingi tehnoloogia saab olla iseenesest eetiline või ebaeetiline?

Tänaseks teemaks sai "Eetika ja IT". Selles postituses proovin kirjeldada tehnoloogiaid mis on eetilised ja/või ebaeetilised. Kas ...