Friday, May 19, 2023

Kas mingi tehnoloogia saab olla iseenesest eetiline või ebaeetiline?

Tänaseks teemaks sai "Eetika ja IT".

Selles postituses proovin kirjeldada tehnoloogiaid mis on eetilised ja/või ebaeetilised.

Kas mingi tehnoloogia saab olla iseenesest (a priori) eetiline või ebaeetiline?

Mina arvan, et tehnoloogia ei saa olla iseenesest ebaeetiline kuna tehnoloogia siiski ise ei tee ebaeetilisi liigutsi, vaid seda teeb inimene, kes on selle tehnoloogia loonud. Kõik algabki maast ja madalast inimesest endast. Näiteks kuidas ta loob või kasutab mingit tehnoloogiat. Eelkõige tehakse ikkagi tehnoloogiat, mis on mõeldud mingi olukorras lihtsustamiseks igapäevaelus. Aga kuna maailmas on piisavas koguses inimesi, kes tahest tahtmata tahavad käituda ebaeetiliselt siis jääbki palju nagu tehnoloogia oleks ise justkui ebaeetline.
Lihtsaim näide siin on ilmselt igasuguste andmete kogumine inimeste kohta, mille põhieesmärgiks on olnud kasutajamugavuse parandamine aga kuna nad sisaldavad tihti tundlikku infot siis on inimesi, kes tahaks oma küüned kohe sinna taha saada, et seda kõike ära kasutada. Näpuga võib Facebook-i poole näidata (ei ole ainuke näide). Aga teistpidi selle näite puhul võib öelda, et see aitab kujundada paremaid reegleid ja suuniseid kuidas mingit tehnoloogiat kasutama peaks ja selle tootja seda tootma peaks.
Samamoodi võib näitena tuua siia kasvõi IoT teema, kus samamoodi saab koguda näiteks tarbimiste andmeid ja neid kuidagi ära kasutada enda jaoks. Näiteks ettevõtte keerab mingi teenuse kasutamise või toote hinna siis kõrgele kui just kasutajaid seda enamasti kasutavad, sealjuures proovides jääta muljet, et see hind või teenus ongi sellise hinnaga koguaeg olnud.
AI tehnoloogiate tulekuga on väga õhukeseks viidud piir selle juures, et mis on enam reaalne ja mis mitte. Näitena tuues Deepfake, siis see tehnoloogia annab väga lihtsatel viisidel jäljendada näiteks mingeid videosid, et justkui keegi oleks midagi teinud. Rünnaku all võib olla vabalt mõni diplomaatiline inimene ja see võib algatada väga suure vaenulikuse riikide vahel.
Viimasena tooksin välja veel igasugused uudistelehed, mis kohati võivad varjata meie informatsiooni kättesaadavust just puhtalt sellega, mida ma enne olen lugenud. Vahest jääbki lugemata mõni huvitav artikkel kuna arvatakse, et ma ei soovi või peaks seda üldse lugema.

Kokkuvõtteks arvan sama, mida mainisin ka postituse alguses, et tehnoloogia on täpselt nii eetiline või ebaeetiline, kui on seda kasutav kasutaja.

No comments:

Post a Comment

Kas mingi tehnoloogia saab olla iseenesest eetiline või ebaeetiline?

Tänaseks teemaks sai "Eetika ja IT". Selles postituses proovin kirjeldada tehnoloogiaid mis on eetilised ja/või ebaeetilised. Kas ...