Thursday, April 27, 2023

IT-tugilahendused otsustaja roll Eestis

 Tänaseks teemaks sai "Teistmoodi IT".

Selles postituses proovin kirjeldada enda mõtlemislaadi, mida ma sooviks rakendada Eesti IT maastikul seoses erivajadustega inimeste suhtes.

Kuidas tuleks sedalaadi tehnoloogia rakendamist korraldada?

Mina arvan, et selle rakendamist peaks korraldama sotsiaalministeerium ning samuti toetama rahastamist. Laste puhul peaks rahastamine toimuma väga suures ulatuses, mis näiteks täiskasvanuks saamisel mingil määral väheneb, küll aga kindlasti mitte nullini. Näiteks mingi seadme või abivahendi soetamisel oleks võimalik teha avaldus ning mingi komiteee hindab kui suures ulatuses tuleks seda rahastada. Muidugi eelkõige näen siin, et rahastamist peaks toetama eraettevõtlus ning riik võiks neile midagi selle tulemusel soodustada. Kasvõi juba enda kodulehe tegemine nägemis või kuulmisraskustega inimese jaoks on võit parema tuleviku suunas. Samamoodi võiksid erivajadustega inimeste maksud olla kas täitsa olemata või väga suure soodustusega, samamoodi inimestel, kes kannavad nende eest hoolt. Siin muidugi lööks seina vahele, et just mingi motoorse häirega inimeste puhul oleks see soodustus ja toetus eriti suur. Väga tihti on sellistel inimestel mingi muus asjas anne ja see tuleks temast välja, kui tal on võimalus erinevaid asju proovida. Ilmselt oleks ka idee kui riik (alagrupina sotsiaalministeerium) tekitaks endale mingite suuremate erivajadustega inimeste toodete tootjatega mingid lepingud, mis annaks riigile võimaluse kuidagi soodsamalt mingeid tooteid tellida ja olenevalt tootest neid ka näiteks välja rentida vastavalt vajadusele. Samamoodi võiks riik toetada ülikoole suunaga, et välja mõelda uusi tehnoloogisi lahendusi erivajadustega inimeste aitamiseks.

Mis puudutab neid tooteid siis eelistada tuleks siiski pigem ma arvan abivahendeid, mis aitavad inimesel elus hakkama saada rohkem kui tehnoloogilisi lahendusi arvutiga töötamiseks. Mis ei peaks muidugi välistama teist varianti aga esmatähtis siiski esimene.

Õnneks tehnoloogia on siiani siiski arenemas ja olen üsna kindel, et tänapäeval leitakse ikka lahendusi kõiki tüüpi häiretele. Ennast panevad isegi imestama näiteks streamer-id, kes mängivad mänge oma suu või jalgadega ning saavad sellega veel väga hästi hakkama!

No comments:

Post a Comment

Kas mingi tehnoloogia saab olla iseenesest eetiline või ebaeetiline?

Tänaseks teemaks sai "Eetika ja IT". Selles postituses proovin kirjeldada tehnoloogiaid mis on eetilised ja/või ebaeetilised. Kas ...