Wednesday, April 26, 2023

Positiivne ja negatiivne näide kasutatavusest veebis

Tänaseks teemaks sai "Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus".

Selles postituses kirjeldan enda isiklikke positiivseid ja negatiivsed kasutuskogemusi veebis.

Positiivsed näited kasutatavusest veebis

Positiivse kasutatavuse näitena tuleb meelde 1a.ee ning samal platvormil olevad veebipoed (näiteks K-rauta on tänapäeval samal platvormil). Erinevatel toodetel on tootele vastavad filtrid. Sama kehtib auto24, kinnisvara ja prismamarket veebilehtedega.

Veel tooksin positiivse näitena välja Musclewiki. Leht on üsna lihtne ning kergesti kasutatav inimestele, kes tahavad mingit kehaosa treenida. Lihtsalt vajutad lihasgrupile ning valid viisi kuidas seda tahad treenida ning ongi juba harjutused ette näidatud.

Negatiivsed näited kasutatavusest veebis

Esimese negatiivse kasutatavusega tuleb pähe Arvutitarga veebipood. Küll aga just seda postitust kirjutades panen tähele, et see on uueks ja mugavaks tehtud. Aga kui võtta aega tagasi kuu või kaks siis mäletan väga erksalt seda veebipoodi. Midagi ei saanud põhimõtteliselt filtreerida ega kategoriseerida, pidid otsinguga proovima märksõnadele pihta saada. Kuigi neil endal neil on väga palju erinevaid andmeid erinevate toodete kohta.

Teise negatiivse näitena tuleb pähe Swedbanki internetipank. Kuna kasutan ka S.E.B ja LHV internetipanka siis Swedbanki internetipank on nagu pinnuks silmas, kunagi midagi ülesse ei leia. Jätsin ka üsna suurel määral sellepärast kunagi Swedbank-ilt laenu võtmata kuna LHV internetipank on lihtsalt nii palju meeldivama kasutuskogemuse andnud.

Kolmandana aga kõige väiksema ebameeldiva kogemusena tooksin välja ka eesti.ee. Vahest lihtsalt arvad olevat mingit teemat teise kategooria all aga otsid ühe kategooria all end segaseks. Siin võib ka viga olla enda kitsas silmaringis, et kuhu alla miski riigisiseselt võiks kuuluda.

Ja viimasena on vaja kindlasti välja tuua kõik erinevad kollase meedia lehed. Lihtsalt liiga palju reklaame kasutajatele, kes ei oma mingit tasulik paketti.

No comments:

Post a Comment

Kas mingi tehnoloogia saab olla iseenesest eetiline või ebaeetiline?

Tänaseks teemaks sai "Eetika ja IT". Selles postituses proovin kirjeldada tehnoloogiaid mis on eetilised ja/või ebaeetilised. Kas ...