Friday, March 10, 2023

WIPO intellektuaalomandimudelid

Tänaseks teemaks sai "Arvutid ja paragrahvid I: tants intelluktuaalkomandi ümber".

Millist WIPO intellektuaalomandimudeli komponenti pead käesoleval ajal kõige paremini toimivaks

Kõik mudelid on nagu mingil määral toimivad aga kõige paremini toimivamaks intellektuaalomandimudeli komponendiks pean ilmselt patenti. Sellega saab siiski piirata mingi leiutise taasloomist vähemalt sama riigi piires. Nagu ka mainitud on ka sellel muidugi negatiivne mõju, et see võib piirata arengut pikalt (tavaliselt kuni 20 aastat). Aga selle mõju on siiski laiaulatuslik, näiteks just USA puhul. Näiteks X loob mingi uuema ja efektiivsema energiatootmisviisi või Y loob mingi tõhusa süsteemi planeedi puhastamiseks siis ei ole kellelgi õigust sellega tegeleda kuna see on juba patenteeritud ja kui nimetatud osalised sellega piisaval määral ei tegele, siis ei arene me ka tervikuna siin maamunal jätkusuutlikult edasi. Patendiomajad võivad olla vabalt lihtsalt inimesed kes jahivadki taga ainult raha ning olemegi katkise silla taga kinni mida ei saa keegi teine peale tema iseenda parandada.
Tahaks ka välja tuua ärisaladuse komponenti kuna see seab ka üsna suured piirangud peale ettevõtte töötajatele, et töötajal poleks võimalik midagi endamisi luua ilma, et ta seal ettevõttes enam ei töötaks. IT tööstuse puhul näiteks ärisaladus on väga suhteline ja laialdane mõiste. Üldiselt keelavad ettevõtted üldse väljaspool enda tavatöökohta IT-ga tegeleda tulu saamise eesmärgil (muidugi paljud tulevad vastu ja lubavad aga siiski).

... ja millist tuleks (põhjalikumalt) muuta?

 Muuta tuleks ma minu arust patendi moodulit kuna nagu mitmeid korda mainitud, siis see võib anda suurt pidurit ühiskonna arengule. Seal tuleks ilmselt luua mingi erand sellistel juhtudel (kes muidugi seda otsustab?). Ei ole soovitusi isegi pakkuda kuidas seda muuta siis täpsemalt, et see piisavalt tõhus oleks... Ilmselt peab kuidagi selle patendi kulgu jälgima ning hindama selle kasutamist, misjärel seada mingid piirid ja eesmärgid mida peab täitma.

No comments:

Post a Comment

Kas mingi tehnoloogia saab olla iseenesest eetiline või ebaeetiline?

Tänaseks teemaks sai "Eetika ja IT". Selles postituses proovin kirjeldada tehnoloogiaid mis on eetilised ja/või ebaeetilised. Kas ...